Riesling & Co, wie is dat?

Eerst was er De Wijnvriend. Sinds 1988. Aanvankelijk de hobby van Henk Struijs c.s., later het beroep. Mooier kan niet.
Sinds midden jaren 90, bij de anarchistische groupies van Helmer Otterman, de pionier, werd het meer en meer natuurwijn. In het begin een roepende in de woestijn, sinds de jaren ’10 echter ineens links en rechts vergezeld van andere natuurwijnaanbieders. Natuurwijn die steeds meer op klassieke wijn gaat lijken, of juist de richting uitgaat van hoe meer kinky hoe beter.
Ondertussen heeft de klassieke wijnwereld ook niet stilgestaan. Grote wetenschappelijke en technische ontwikkelingen maken dingen mogelijk die 20 jaar geleden ondenkbaar waren. Schone, zuivere, maar toch karaktervolle wijn is bereikbaarder dan ooit.

Niet alle lekkere wijn natuurwijn?

Ho. Ooit begon ik met natuurwijn omdat die iets had dat ik nog nooit had geproefd. Na een Morgon 1993 van Lapierre was ik in 1 klap verkocht. Al snel vond ik natuurwijn de lekkerste wijn. De enige eigenlijk.
Is dat nog steeds zo?
Het blijft toch raar om zo vaak natuurwijn te proeven die dat overheerlijke niet waarmaakt. Veelal door typisch natuurwijnfouten: brett, muis, autolyse, verkeerde periode, nog niet klaar, net te klaar etc. Tegelijkertijd proef ik steeds meer klassieke wijn die eigenlijk heel lekker, heel goed is, die ik met veel plezier drink. En die voortreffelijk, schoon en zuiver is gemaakt. Even voor de goede orde: de sloot aan vieze wijn blijft natuurlijk ook bestaan. Het beste is nou eenmaal schaars.
Dus ehh, nou ja, waarom niet een duik terug in de klassieke wijnwereld?
Wel bij deze.
Maar ik wil mijn natuurwijn assortiment en – reputatie niet vermengen met klassieke wijn, hoe goed ook. Vandaar een nieuwe website, een nieuwe aanpak, een nieuw assortiment. En een nieuw gebied: Duitsland, omdat ik dat op dit moment het spannendste, het meest veelbelovend vind. Door, inderdaad, vooral koning Riesling.

Wat zoekt Riesling & Co?

Riesling & Co legt zich toe op wijn uit de (voorheen…) Duitstalige gebieden waar Riesling de koning is. Zoals de vele wijnstreken in Duitsland zelf, Elzas, Oostenrijk. Wijnen van Riesling of een paar andere typische druiven van deze streken: Sylvaner, Grauburgunder (Pinot Gris), Grüner Veltliner, Spätburgunder (Pinot Noir).

Wij werken uitsluitend met zelfstandige kleinere wijnboeren, met een productie van hooguit enkele tienduizenden flessen. Klassiek werkend, biologisch, biodynamisch of natuurlijk. Die in de wijngaard geen synthetische middelen gebruiken (die zijn namelijk niet afbreekbaar) en met de hand oogsten. Wijnen maken die druivensoort en terroir overtuigend doorgeven.
Maar het belangrijkste is dat hun wijnen bovenmatig lekker zijn. Bij elke snif en elke slok de aandacht opeisen en doen concluderen: lekker!

Lekker?

Een subjectief begrip bij uitstek, lekker. Lekker volgens mij dus. Waar ik zonder een spoor van zelfingenomenheid bij zeg dat ik een idee van ‘lekker’ heb ontwikkeld in tientallen jaren proeven, van tienduizenden wijnen. Ja heus. Need I say more? Moet u het om die reden met mij eens zijn? Nee natuurlijk niet! Ontwikkel vooral zelf een idee over Lekker!
In onze natuurwijn winkel hadden we al een aantal Duitse – en andere Riesling wijnen. Natuurwijnen. Daar gaan we natuurlijk mee door. Té lekker.

Wat dan bij Riesling & Co?

Ook in onze nieuwe achtertuin zoeken we, het spreekt vanzelf, naar zuiver gemaakte lekkere wijnen. Die zich onderscheiden doordat ze met focus en precisie druivensoort en terroir doorgeven, zuiver en schoon zijn en je blij maken. In veel gevallen juist door het toepassen van moderne wijnwetenschap bij het bewerken van de wijngaard en het wijnmaken. Het is steeds makkelijker om redelijke wijn te maken, maar het beste blijft schaars als altijd. Bekijk hier onze wijnen.

Iedere streek heeft maar een handjevol wijnboeren dat uitblinkt. Met goed gemaakte en zuivere wijn, die uitnodigt tot drinken en verlicht, energie geeft. Onze taak is het, die voor u te vinden. Wij willen u kennis laten maken met onze wijnen en de mensen die ze maken. Wijnboeren die met veel liefde voor hun vak het beste uit hun grond en hun druiven halen. Met savoir-faire, vaak van generaties, filosofisch inzicht en creativiteit. Bekijk hier de wijnstreken en ontmoet de wijnboeren waar wij mee werken.

Riesling & Co en u

Op deze website kunt u onze wijnen bestellen. Dat kan ook per e-mail of telefoon. Uw bestelling kan worden bezorgd of op afspraak afgehaald in Haarlem. Bekijk op de contactpagina waar u ons kunt vinden.

We sturen (ongeveer) zes keer per jaar de Rieslingbrief. Hierin brengen we nieuwe vondsten of nieuwe jaren van oude bekenden onder de aandacht. Wijn uiteraard, maar soms meer heerlijks zoals kaas, worst, of wat we verder aan bijzonder tegenkomen. De rieslingbrief is gekoppeld aan een ophaalweekend waarin u uw wijn kunt ophalen en kunt genieten van allerlei eet- en drinkbaars. U kunt zich hier inschrijven voor de Rieslingbrief.

Op afspraak via +31655138445 bent u altijd van harte welkom in onze Flagshipstore op de Küppersweg 7, Haarlem. Ook voor proeverijen.

Ondanks de hoge kwaliteit van de wijnen zijn de prijzen van Riesling & Co heel redelijk. Immers, we importeren zelf, zonder tussenschakels, we hebben geen dure organisatie en slechts een kleine maar fijne voorraad. Bekijk onze rieslings en co in de winkel.

Riesling & Co heeft al veel particulieren en een aantal gerenommeerde restaurants (zie onderaan deze pagina) en winkels als klant. Ook u bent van harte welkom!

Henk Struijs, Riesling&Co

Een paar van de wijnen uit de laatste wijnbrief (Bekijk alle wijnen uit de wijnbrief) :


Schrijf je in voor de wijnbrief.


    [recaptcha]

    [recaptcha size:compact]