Weingut Martinshof

Weingut Martinshof ligt in het zogenaamde Weinviertel, de streek in de noord-oosthoek van Oostenrijk, tussen Wenen en Tsjechië. Je zit dan op ongeveer dezelfde breedtegraad als de noordelijke Bourgogne, maar dan met een landklimaat. Lekker warm ’s-zomers, lekkere rijpe druiven, koud in de winter zodat de wijngaard tot rust kan komen, koel in voor- en najaar. Elegante, fijne wijn krijg je daarvan.

Michael Martin, de wijnboer hier, was één van de eersten die in deze streek Bourgondische wijndruiven ging aanbouwen: de chardonnay (weissburgunder) en pinot-noir (blauburgunder).

Hij volgde daarmee zijn overgrootvader – het gaat hier om een eeuwenoud familiedomein. Medio vorige eeuw werden de Bourgondiërs echter gerooid, wegens ‘niet productief genoeg’. Om vervolgens in de jaren 1980 op de golven van toegenomen kwaliteitsbewustzijn weer opnieuw sexy te worden.

Net als onze andere Oostenrijkse wijnboer, Weszeli, heeft Michael iets met insecten. Die spelen namelijk een positieve rol in de wijngaard en ze zijn nodig voor de bevruchting. Michael heeft aan de randen van zijn wijngaard stellages gemaakt van oude boomstammen en struiken, en noemt die insectenasiel.

Hier dus ook veel aandacht voor het gezond houden van de wijnstruiken en een rijk bacterieel bodemleven.

De wijnen van Weingut Martinshof: