Hofgut Falkenstein

De Wijnvriend is in de ban geraakt van Duitse wijn.
Hoezo?, hoor ik u denken, is er niks lekkers meer over in Frankrijk?
Nee, dat is het niet. Het komt doordat we de laatste jaren in aanraking zijn gekomen met erg lekkere Duitse wijn.
En als het enthousiasme er eenmaal is, sta je ook meer open voor een tweede reden: de Riesling. Dat is een unieke druif, die vooral in Duitsland tot grootse daden komt, met een heel bijzondere smaak. En ook de pinot-noir doet het in Duitsland uitstekend, omdat die druif nou eenmaal goed gedijt in een wat koeler klimaat. Terwijl de traditionele gebieden in het zuiden steeds heter worden.
En in de derde plaats speelt dat we eindelijk een netwerk hebben van wijnboeren, wijnbars, handelaren en particulieren die onze smaak hebben en de weg weten in Duitsland.

Zo kwamen we dus, via een tip uit dat netwerk, terecht bij Hofgut Falkenstein in het dal van de Saar, zijrivier van de Moezel in het Moezel-Saar-Ruwer gebied. De wijnboer is Erich Weber. Die kocht het Weingut van 8 hectare in 1985 van Friedrich-Wilhelm-Gymnasium, één van de grote namen in dit gebied. Er stonden veel oude, zeer goede wijnstokken. Nu, in 2016, zijn die tussen de 70 en 80 jaar oud. Gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is meer dan 40 jaar, het kan niet mooier. En, ook heel bijzonder, die oude stokken zijn niet geënt op onderstokken. De Riesling is hier dus echt 110% Riesling.
Erich, en zijn zoon Johannes, noemen zichzelf liever tuinman dan wijnboer, want zij vinden dat goede wijn in de wijngaard ontstaat. Al pratend met hen, krijg je dan ook een gedetailleerde beschrijving van de verschillende wijngaarden, de ligging ten opzichte van zon, wind en regen, ondergrond, etcetera, en de invloed daarvan op de resulterende wijn. Dus doen zij er alles aan om de grond en de wijnstokken gezond te houden, met als één van de resultaten dat ze met autochtone gist kunnen werken, nogal uitzonderlijk in dit gebied. En er is meer dat de Webers onderscheidt van hun Duitse-wijnboer collegas. Bij veel daarvan krijg je toch het idee dat het semi-wetenschappers en/of zakenlui zijn. Ter zake, pünktlich, efficient, koel. Niks op tegen verder, maar Erich lijkt meer op de Franse wijnboer die wij zo goed kennen: hartstochtelijk, enthousiast, bevlogen. Hij maakt wel gebruik van de hoge standaard van Duitse wijnwetenschap bij de analyses en zo, maar hij is verder een groot voorstander van de non-interventionistische methode.  Niets van de chemie en de technieken die de moderne wijntechniek aanreikt om commerciële wijn te maken, behalve een beetje sulfiet voor het schoonmaken van de fuders.
Bij de Webers gaat het om de meest zuivere, precies gefocuste, energieke wijn. Die meeslepend lekker smaakt. Naturwein, wat u zegt! Ze maken zwevend fijne wijnen, iets mineraal, matig in alcohol (hooguit rond de 12 %). Het zijn pittige, energieke, droge (trocken) en bijna-droge (feinherb) wijnen, elegant en licht in body. Prachtig fruit, en met een verfrissend en rijp zuur, geheel in balans en ouderwets in zuiverheid.

In juni 2016 en mei 2017 brachten we een halve dag door met de Webers. Het waren hoogtepunten van onze reis. Bij dat prachtige huis, met die mooie tuin, op het lommerrijke terras met dat schitterende uitzicht, de heldere atmosfeer, dat ontzettend aardige en aanstekelijk enthousiaste koppel zoon en vader Weber, en dan die wijn….

De wijnen van Hofgut Falkenstein, Erich Weber: