Domaine Rietsch

In aanvulling op de volle, rijke en weelderige stijl van domaine Rieffel, hebben we een tijdje gezocht naar een wat drogere, slankere uitvoering van Elzas wijn. Via de ene wijnboer kom je bij de andere, en na de nodige omzwervingen in dit schitterende, romantische en weelderige gebied, belanden we bij de familie Rietsch in het dorpje Mittelbergheim, zo weggeplukt uit een sprookje.

Op het familiedomein sinds de 18e eeuw, begon de jongste generatie in 2006 met experimenten in vin naturel en biologische wijn. Om vanaf 2008 voluit te kiezen voor die aanpak. Alleen de vendanges tardives maakt Rietsch nog op de klassieke manier, omdat bij dat soort wijn met restsuiker, de gisting alleen met kunstgrepen kan worden gestopt. Doe je dat niet dan blijft die wijn leven, gaat nagisten of nog erger. Dan kun je beter een eeuwenoud beproefd middel nemen, sulfiet, vindt Jean-Pierre Rietsch, de chef hier. Anders bedonder je de boel.

Maar ook in die klassieke lijn begint alles natuurlijk met biologische druiven uit een op en top gezonde wijngaard met een rijk en evenwichtig bodemleven.

Eén van de aardige dingen bij Rietsch is dat ze op hun website en de achteretiketten duidelijke informatie verschaffen over de analyse van hun wijn. Je ziet precies hoeveel sulfiet, hoeveel restsuiker, hoeveel zuur er in de wijn zit. Kijk, daar heb je wat aan, meer dan het non-informatieve gezanik dat dikwijls het achteretiket vult.

En de vooretiketten zijn ook heel leuk: artistieke, mooie plaatjes, een genot om naar te kijken, je krijgt gewoon zin in die wijn.
En dan hebben we het nog niet eens over de wijn zelf gehad!

De natuurwijn van Domaine Rietsch: