Domaine Rieffel, Elzas.

Als het lente wordt, krijgen we altijd zin naar de Elzas te gaan. Zo mooi, zoveel lekkers, en toch zo dichtbij. Begin april staan de fruitbomen daar overal in bloei (waar later die heerlijke pruimen, kersen, peren en zo van komen en nog later de verrukkelijke eau-de-vie), in dat heerlijk golvende landschap, aan de ene kant weids, aan de andere kant hoge bergen met sneeuw tot in april. Klaterende beekjes, wijngaarden alom. Het zachte klimaat, want aan 2 kanten beschermd door bergen, van Vogezen en Zwarte Woud, daartussen de gestaag voortstromende Rijn. Niet te heet, ideaal voor de fijne en elegante wijnen die hier vandaan komen. Alom natuurschoon, landelijke rust en romantische dorpjes afgewisseld met levendige en historische steden. Oude huizen, wijnkelders als halve vestigingen, met muren van 80 centimeter dik.
Duitse efficiëntie gemengd met Franse esprit.
En dan die heerlijke gerechten… Tarte Fôret Noir, Coq au Riesling, Münster en andere heerlijke kazen, om er maar een paar te noemen, hmmm….
En zo kunnen we nog wel even doorgaan.
Maar we zijn hier natuurlijk voor de wijnen, de rest is een smoes.

Eigenaardigheden van Elzas wijn

Dan komen we direct bij wat eigenaardigheden van Elzaswijn waarmee ze zichzelf het leven moeilijk maken. Om te beginnen maakt een beetje wijnboer hier al gauw een stuk of 20 verschillende wijnen. Van zo’n 10 druivensoorten, van gewone-, speciale – en van Grand Cru wijngaarden. En dan vaak ook nog in droog en halfdroog. Bij elkaar wordt dat al gauw een onoverzichtelijk soepzooitje dat veel vraagt van de gewone wijnliefhebber.
Maar wie een beetje moeite doet om zich de 3 of 4 belangrijkste druivensoorten in het hoofd te prenten kan hier heerlijke en geestrijke wijnen vinden, zeker nu de te zoetige wijnen van weleer gelukkig zijn verdreven.
Er staat voor een wijnkoper wel iets leuks tegenover. Er zijn hier namelijk in een relatief klein gebied erg veel wijnboeren, het is niet evident die paar pareltjes te vinden in het grote aanbod. Het is dus een echte wijnkopersstreek, er valt nog echt iets te speuren.
Dat deden we dan ook. Toen onze Binners van weleer bijna op waren, hebben we tientallen wijnboeren de revue laten passeren. We proefden dat het een aard had, van vies tot lekker en alles er tussenin, en kwamen uiteindelijk uit bij vader André en zoon Lucas Rieffel. En bij Rietsch, die we al eerder hadden, en waarvan we binnenkort de dorstig makende gulle literflessen krijgen.
Volgens iedereen die het weten kan hoort Rieffel bij de vijf absoluut beste domaines in de Elzas. Heldere, strakke, zuivere wijnen met elegantie, concentratie en balans en een fraaie expressie van de verschillende terroirs.
En klassiek van stijl, ook al zijn ze bio-dynamisch.

Lucas Rieffel

Lucas is een rustige, bevlogen man, wat je noemt een aardige vent. Hij zit vol filosofieën en gedachtes over wijn. Ja logisch, hij is wijnboer. Hij raakte tijdens ons bezoek zo in vuur en vlam dat wij vreesden de gereserveerde Winstub af te moeten bellen. Maar dat loste zichzelf op, want Lucas ging gewoon mee. Onder het genot van een heerlijke streekmaaltijd en dito wijn, kregen we allerlei verhalen en roddels over de streek en de wijnboeren opgediend.
Alleen, wie rijdt er?

Domaine Lucas Rieffel zit in Mittelbergheim, zo’n beetje het centrum van het noordelijke deel van de Elzasser wijnbouw. Heuvels tot zo’n 500 meter, ondergrond van voornamelijk kalksteen, klei, graniet en lösch.
Opa Rieffel begon het domaine kort na WO II. Hij leverde eerst vooral aan de coöperatie, maar sinds 2005 maken ze alle wijn zelf, sinds 2012 bio-dynamisch.

Jaren geleden zat Elzas wijn behoorlijk in het slop. De betere domaines zijn daar al een tijdje uit, gevolg van hun keuze voor kwaliteit van deze bijzondere wijnen. Want dat kun je van Elzas wijn wel zeggen: hij is specifiek en uniek, onderscheidt zich duidelijk van wijn uit alle andere streken. Maar helaas zijn de prijzen ook flink gestegen. Maar ja, waar niet. Jammer, net wat u zegt, maar volgens ons zijn Rieffels wijnen hun geld nog altijd hartstikke waard (en vergeleken met zijn buren nog heel redelijk geprijsd).

Helaas bleken Rieffel’s basiswijnen, als er zoiets bestaat, begin 2017 allemaal op: de Sylvaner, de Auxerrois. Die krijgen we dus later dat jaar, net als de verrukkelijke pinot-noir en de cremant.

De wijn van Domaine Rieffel: