Domaine de Muzy – Meuse

Door de opwarming van de aarde verschuift de grens waar wijnbouw nog mogelijk is, steeds meer naar het noorden. Louis Julian, uit de buurt van Nîmes, zei laatst dat hij bang is dat er binnenkort in zijn streek alleen nog cactuswijn gemaakt kan worden en in Finland gewone wijn.

Vroeger werd de Ahr in Duitsland de meest noordelijke streek genoemd waar rode wijn gemaakt kon worden. Wijn met 10,5 – 11 % alcohol was dat. Nu maken ze er 13 – 13,5%.

Niet ver daar vandaan liggen een aantal gebiedjes in Noord-Frankrijk die met de Ahr overeenkomen: de Mosselle, de Meuse, Côtes de Toul. Voorheen kwamen daar leuke wijntjes vandaan, maar tegenwoordig maken ze er wijn die je zomaar verwarren kunt met Bourgognes.

Wij hebben er onlangs wat rondgesnuffeld en waren verbaasd over de heerlijke wijnen die we er dronken.

De Meuse, de Maas, de enige rivier die zowel door Frankrijk als Nederland stroomt. En ook in Nederland wordt er langs die rivier wijn gemaakt, in Limburg, de Sint Pietersberg. Maar als je daar nou even doorrijdt kom je bij de Noord-Franse stad Metz, vol historie en onlangs prachtig gerestaureerd.

In het departement Meuse, landstreek Lorraine (ja, die van de quiche) wordt, u raadt het al, sinds eeuwen wijn gemaakt, waar niemand ooit van wist omdat ze het lekker zelf allemaal opdronken. Die verdraaide monniken vooral. En u dacht toch niet dat ze daar die lekkere quiches aten zonder een geestrijk glas erbij? We hebben het wel over Frankrijk hoor!

Eerst de phylloxera en daarna twee wereldoorlogen deden hier hun vernietigende werk. Van de ooit 14000 ha wijngaard zijn er nu nog maar 50 over. Veel kleine wijnboertjes leidden een armoedig bestaan, tot de overheid besloot tot een programma ‘renaissance du vignoble de la Meuse’.

Onder dat programma ging Jean-Marc Liénard, zoon van zo’n wijnboertje, naar de wijnhogeschool bij Valance. In 1982 kocht hij samen met zijn vrouw Véronique 15 hectare kale grond op zuid gelegen heuvels en plantte er wijnstokken. Chardonnay, pinot-noir, auxerrois en pinot gris. De eerste 10 jaar werd de oogst verkocht aan een wijnhandelaar. Maar zoals iedereen uiteindelijk echt voor zichzelf wil beginnen als het kan, gingen de Liénards hun wijn vanaf het jaar 2000 helemaal zelf maken en bottelen. Ze stoppen met chemie en stappen over op biodynamische wijnbouw. In 2010 neemt zoon Thibaud, na een opleiding op de wijnhogeschool in Beaune en stages in de Bourgogne (bij Leflaive, toe maar!) en Nieuw-Zeeland, het roer over. In dat jaar komen wij ook voor het eerst in contact met dit domein op de zeer regionale markt van Corny-sur-Moselle (aan het Franse deel van de Moezel, waar we een volgende keer ook wijn van zullen presenteren). Ze konden toen niet exporteren –alles ging op aan de oude klanten, maar we noteerden domaine de Muzy wel in ons balboekje.
Onder Thibauds leiding werd ook de hele marketing aangepakt, en dat is uiteindelijk de aanleiding dat wij zijn wijn kunnen importeren, want, zo sprak de marketeer, je moet wel exporteren wil je je reputatie verstevigen.
Ons gaat het uiteraard om de inhoud van de fles en die heeft geen enkele marketing nodig want die is zéér de moeite waard. Elegante, fijne wijnen, 12 – 12,5% alcohol, meer subtiele verleiders dan brute krachtpatsers.

De bio-dynamische wijnen van Domaine de Muzy: